Ten Duijf (71) geniet met volle teugen van het leven.
Ten Duijf (71) geniet met volle teugen van het leven.

Hoe is het toch met Ten Duijf?

Algemeen

Hoe is het toch met Ten Duijf? De 71-jarige Duijf is neergestreken in het Noord-Hollandse Aerdenhout en geniet van zijn pensioen. Hij is geboren en getogen in Oirlo en verwierf grote bekendheid in de wijde regio als een van de grondleggers van het duo Grad en Petran. Samen met Joep Joosten stond hij vijftien jaar op de bühne. "En ik heb nieuws. Grad (Joep) en Petran (Ten) keren voor één keer terug", vertelt Duijf enthousiast. Het duo treedt op 22 november op ter ere van het 88-jarig jubileum van carnavalsvereniging De Spurriemök. "Joep en ik zijn beiden oud-prinsen van Oirlo. Toen we gevraagd werden om nog een keer samen op te treden, voelden we dat toch wel als onze plicht."

Met hun sketches en liedjes traden Grad en Petran vijftien jaar op in Noord-Brabant en Limburg. Het duo was een vaste act van Circus Mök. "Ik speelde eigenlijk al lang met de gedachte om wat op de bonte avond van de Spurriemök te doen. Die handschoen heb ik toen samen met Joep opgepakt. Ik ken hem al mijn hele leven. We zijn vroeger buurjongens geweest. We speelden twee oude mannetjes en namen de wereldproblematiek op de hak." Het duo deed in de weekenden vijf optredens op een avond. Op een gegeven moment was het tweetal zelfs in Nijmegen bekend. "Het was een hele toffe tijd. De hobby liep flink uit de hand. We hanteerden een paar principes. Zo traden we alleen op in de weekenden. Het was anders niet met ons werk te combineren. We kregen altijd hele toffe reacties en leerden veel collegae artiesten kennen.

Tegenwoordig woont hij met zijn huidige partner Marianne in Aerdenhout. Samen verhuisden zij een aantal jaren geleden richting Noord-Holland. "Onze kinderen wonen in Den Haag, Bloemendaal en Alkmaar, dus we wonen lekker in de buurt. Als je wat ouder bent, wil je toch alles dichter bij je hebben. We hebben ook vier kleinkinderen dus die zien we nu regelmatig. Dat was voorheen wel anders, toen moesten we een hotelletje boeken, want laat terug naar huis rijden was ook geen optie."

Toch zijn er meer voordelen van het wonen in de Randstad. "Regelmatig gaan wij samen naar Carré in Amsterdam. Binnen dertig minuten kun je dan weer thuis zijn. Ook zitten we zo in het centrum van Haarlem. Heerlijk is dat. Toch is het overal prachtig wonen, want ik heb in Oirlo, Meerlo , Venray, Eindhoven en Didam geweldig gewoond. Iedere regio heeft zo zijn voordelen."

RIO DE JANEIRO

De horizon van Duijf reikt verder dan Nederland. Voor de Martinus Stichting zette hij zich jarenlang in voor straatkinderen in Rio de Janeiro. Zo bezocht hij het Zuid-Amerikaanse land drie keer in de jaren 90. "We zetten ons in voor straatkinderen. We bezochten de favela's en zagen alles met eigen ogen. Op die manier leer je wel waarderen wat we in Nederland hebben. Het is goed om dat eens met eigen ogen te zien."

Duijf hield daarnaast sowieso van reizen en andere culturen ontdekken. Zo ging hij onder meer naar Zuid-Amerika, Israël en Egypte. "Tegenwoordig is dat lekker makkelijk natuurlijk, maar je past je reisgedrag wel aan naar mate je ouder bent. Drie uur in het vliegtuig naar Malaga vind ik tegenwoordig lang genoeg. Je bent als passagier toch een beetje een sardientje in zo'n vliegtuig, maar het is heerlijk om naar Spanje te gaan."

ANDALUSIË

Afgelopen weekeinde keerde Duijf met zijn partner terug uit de Zuid-Spaanse streek Andalusië. Het tweetal verblijft al een jaar of acht een maand per jaar in de Spaanse zon. "We huren vier weken per jaar een penthouse in Nerja en dat bevalt perfect. De temperatuur is daar ook perfect. Het was nu ook weer ruim twintig graden Celsius en dat is ideaal."

Ook in Nederland is het strand in de buurt. Op warme dagen probeert hij de duinen toch te ontwijken. "Dan komen alle toeristen en is er geen doorkomen aan. Op een rustige dag is het heerlijk wandelen door de duinen. Daar maken we dan ook gretig gebruik van."

STROOPWAFELFABRIEK

Sinds zijn pensioen richt Duijf zich onder meer op het schrijven van boeken. Inmiddels heeft hij twee boeken uitgebracht en broedt hij op een derde exemplaar. "Het is wel even de vraag of dat boek er daadwerkelijk gaat komen. Ik heb nog wel wat andere zaken lopen. Zo heb ik ook een adviseursrol voor een stroopwafelfabriek in Mexico-Stad. Een Nederlandse jongen is die fabriek gestart en via mijn ervaringen met Rio de Janeirokwam er een brief voor mij met het verzoek om hem te helpen. Dat doe ik nog steeds. Ik ben van plan om naar Mexico te gaan, maar wanneer weet ik nog niet."

Duijf groeide dus op in Oirlo en hij werkte 35 jaar lang bij Campina. Daar was hij onder meer lid van het directieteam in een werkmaatschappij en verantwoordelijk voor de HR-afdeling.Voor zijn werk verliet hij Limburg voor Eindhoven. "Je kunt als Limburger wel uit Limburg vertrekken, maar de Limburger in je verdwijnt nooit. Ik kom nog steeds regelmatig in Venray en Oirlo. Ik heb er nog vrienden en familie wonen. Je moet contact blijven houden met je roots."

Uit de krant