Stella Gommans heeft een enorme passie voor fotografie. Foto: Hanna Hachula.
Stella Gommans heeft een enorme passie voor fotografie. Foto: Hanna Hachula.

Hoe is het toch met Stella Gommans?

Algemeen

Hoe is het toch met Stella Gommans? De oud-Venrayse (47) droomde van een carrière als danseres, was jarenlang te bewonderen op landelijke televisie, maar is tegenwoordig een échte beeldfetisjist. Zo heeft ze sinds 7 jaar een eigen bedrijf als fotografe. Onlangs beleefde ze een primeur en werd er een foto geveild op een veiling in New York. "Dat was natuurlijk enorm bijzonder. Het gaat eigenlijk hartstikke goed. Ik sta daarnaast aan de vooravond van een splinternieuw hoofdstuk. Binnenkort lanceer ik mijn eigen online gallery. Daar is mijn werk ook te bestellen."

Fotografie ging een steeds belangrijkere rol spelen in het leven van Gommans. De passie voor fotografie heeft de liefde voor het televisievak overgenomen. "Ik vond tv maken hartstikke leuk en ik heb onvergetelijke jaren gehad, maar het is uiteindelijk wel een wegwerpproduct. Je bekijkt een programma meestal maar één keer. Dat is met fotografie natuurlijk wel anders, daar kun je naar blijven kijken." In al die jaren in de televisiewereld heeft Gommans veel vrienden gemaakt, zo groeide er een hechte band met John Williams. "In de loop der tijd is er een mooie vriendschap ontstaan tussen ons. Dat is wel bijzonder."

PRIMETIME

Als Gommans terugblikt op haar jaren bij de televisie dan heeft ze meerdere hoogtepunten. "Een van speciale momenten was toch wel het zaterdagavondprogramma dat ik samen met Martijn Krabbé presenteerde bij RTL 4. Als 'megje' uit Venray presenteerde ik een show op primetime. In die tijd zat iedereen nog samen voor de buis op zaterdagavond en ik was te zien op landelijke televisie. Dat is toch geweldig. Het was een ervaring om nooit te vergeten."

TASTE OF LIFE

De beste herinneringen heeft Gommans toch wel aan het programma dat ze maakte samen met meesterkok Rudolf van Veen. Gommans reisde namelijk de hele wereld rond voor het tv-programma The Taste of Life. Zo kwam ze onder meer in Jordanië, Vietnam, Bali en Mexico, maar ook in steden als Sydney, Florence en Stockholm. "Een echte voorkeur voor bestemming heb ik eigenlijk nooit gehad. Iedere bestemming heeft zijn charmes. Jordanië is een prachtig land met heel veel lieven mensen en op een stad als Stockholm was ik meteen verliefd. Ik heb wel geleerd dat je niet ver hoeft te reizen om mooie plekken te ontdekken."

CIRCUS MÖK

Dit jaar ging Gommans voor het eerst in jaren weer naar Circus Mök in de schouwburg. Op aanraden van haar zus kochten ze een kaartje. "In eerste instantie dacht ik: dat is toch niks voor mij? Ik ben al veel te lang weg uit Venray. Nou, ik vond het fantastisch om weer bij Circus Mök te zijn. Eigenlijk is er niet veel veranderd in al die jaren. Er hangt nog steeds dezelfde gemoedelijke sfeer. Toen we na afloop naar huis gingen, reden we nog wel even langs ons ouderlijk huis aan de Langstraat. Dat deden we met een slakkengang. Ik wilde natuurlijk wel goed kunnen zien hoe het huis er tegenwoordig uitziet."

In het huis waar ze opgroeide, ontwikkelde Gommans zich al tot een ware entertainer. Zo leerde ze liedjes van ABBA uit haar hoofd en ook de bijbehorende dansjes mochten niet ontbreken. "Eigenlijk was de box al mijn podium. Ik genoot van dansen en optreden. Mijn ouders aanschouwden met enige regelmaat mijn optredens in de woonkamer." Haar ouders hadden dan wel een kledingzaak aan de Langstraat in Venray, maar voor Gommans was het al snel duidelijk dat haar toekomst niet in de winkel lag. "Na de meao ging ik naar de balletacademie in Amsterdam. De eerste jaren reisde ik op en neer tussen Venray en de hoofdstad, maar toen ik 19 jaar oud was, liet ik Venray achter me." Gommans was een volle werkweek actief als danseres. Het was ontzettend hard werken en de zware belasting eiste zijn tol. "Het was teveel voor mijn lichaam. Ik voelde pijn door mijn hele lijf. Als ik zou doorgaan, dan zou ik waarschijnlijk blijvend letsel overhouden. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Na mijn dansperiode, ben ik vol voor het televisiewerk gegaan en daar heb ik nooit spijt van gehad. Mijn droom was om met Madonna op wereldtournee te gaan, maar dat is er helaas nooit van gekomen."

STILLEVENS

Waar ze in het verleden vaak zelf de hoofdrol vertolkte, heeft ze die rol tegenwoordig toebedeeld aan onder andere bloemen. "Ik probeer de bloemen op een bepaalde plek in het huis met Hollands licht vast te leggen op een foto. Ik bouw mijn woonkamer dan om tot een soort atelier. Het duurt vaak dagen voordat ik de juiste foto heb. Ik ben heel secuur. Het is ook zo ontzettend leuk om te doen." Iedere vrijdag voegt Gommans via Instagram wat kleur toe aan het leven. Dan deelt ze met haar Instagram-account Stellagommansphotography een foto met de hashtag Floweryfriday. "Bloemen fotograferen is erg dankbaar en het levert geweldige kleurrijke taferelen op die ik graag met de wereld wil delen."

Meer informatie over het werk van Gommans is te vinden op www.stellagommans.nl.

Foto: Hanna Hachula


Uit de krant