Silvia Hendrickx met studiegenoot Andy van Elst die ook meegaat naar Bosnië.Foto: Henk Lammen
Silvia Hendrickx met studiegenoot Andy van Elst die ook meegaat naar Bosnië.Foto: Henk Lammen

'Echt geen luxe plezierreisje'

Algemeen

Studenten van Gilde Opleidingen in Venray gaan in april vijf dagen aan de slag bij een basisschool in Begov Han in Bosnië. Zij gaan het schoolgebouw voor de jongste leerlingen (6 tot en met 10 jaar) opknappen. Het is een project van Out of Area, een stichting die zich inzet voor mensen in gebieden waar dat hard nodig is.

Door Henk Lammen

Doelstelling van de stichting is om nauw samen te werken met vrijwilligers uit Nederland, die letterlijk hun handen uit de mouwen steken en hun kennis ter beschikking stellen. Silvia Hendrickx (20) uit Wanssum, tweedejaars leerling aan de opleiding pedagogisch medewerker, is een van de 42 studenten die afreist naar Bosnië. "Het project wordt schoolbreed gedragen", zegt Silvia over de uitdaging die Gilde Opleidingen aangaat. "De leerlingen zijn verdeeld in drie groepen. Een groep is bezig met kluswerk. Schilderen, stukadoren en klusjes in en om het schoolgebouw. Op het moment dat die groep aan het werk is, worden de kinderen die dan de school niet kunnen bezoeken, beziggehouden met allerlei activiteiten. Spelletjes, voetballen, flessenlopen, knutselen, van alles gaan we samen ondernemen. De derde groep neemt de pr, zoals foto's en filmpjes op social media, en sponsoring voor zijn rekening."

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, worden tal van initiatieven ontplooid. Silvia Hendrickx gaat in haar woonplaats Wanssum huis aan huis flessen inzamelen. "Dat vind ik leuker dan dat mensen mij zo geld geven. Ik moet er dan echt moeite voor doen. Ik hoop zoveel mogelijk flessen en dus een leuk bedrag aan statiegeld op te halen. Bovendien kun je mensen persoonlijk uitleggen waar je het voor doet." Buiten het feit dat het een unieke ervaring is, ziet Silvia deelname aan het project als een persoonlijke verrijking van haar leven. Tijdens de reis verblijft ze in een gastgezin. "Het is echt geen luxe plezierreisje, maar hard aanpoten. In een voormalig oorlogsgebied dat enorm is getroffen. Ik ben benieuwd wat we daar aantreffen. Hoe de mensen leven, omgaan met hun situatie. Het leven na de oorlog hebben opgepakt. Het worden lange dagen, maar het lijkt me nu al enorm dankbaar om te doen. En ik zie het voor mijn eigen ontwikkeling als een hele mooie ervaring. Ik kijk er al echt naar uit." De veiligheid van de deelnemende leerlingen staat hoog in het vaandel bij de school en de organiserende stichting. Silvia: "We gaan altijd in groepen op pad en niet alleen op stap. We worden ook dringend geadviseerd niet van de harde weg te gaan. Overal liggen nog landmijnen. Dat doet nog denken aan de oorlogsjaren, nu is het vooral een veilig gebied."

Iedere euro die ze inzamelt, is er een redeneert Hendrickx. Maar ze heeft toch een streefbedrag in gedachten. "Als ik 500 euro kan doneren, ben ik heel tevreden. Dan heb ik echt het gevoel dat ik een steentje bijdraag." Wie Silvia wil steunen of vragen heeft, kan haar een email sturen: silviahendrickx@gmail.com. Een donatie kan worden gestort op rekeningnummer NL48 RABO 0132 7822 00 t.n.v. Out of Area o.v.v. projectnummer 934 en Silvia Hendrickx.

Uit de krant