Stef Classens overwon een depressie:
Stef Classens overwon een depressie: "Ik zag het niet meer zitten en zocht hulp bij een psycholoog." Foto: Melanie Marsman.

Stef Classens door diep dal

Algemeen

Stef Classens (25) veroverde in 2014 de titel Beste Singer-songwriter van Nederland. Daarna werd hij meegezogen in de rollercoaster van het tv-programma en uiteindelijk belandde hij in een depressie. "Ik zag het niet meer zitten en zocht hulp bij een psycholoog", vertelt Classens eerlijk.

Door Willem Menting

"Mijn vriendin zei eind 2017: 'Het gaat niet goed met je en ook niet met ons. Je moet hulp zoeken anders gaan we het niet redden. Dat was voor mij echt een wakeup-call", zegt Classens. Een bezoek aan de huisarts volgde. Classens zat in een depressie. Een lange heftige periode volgde met diepe dalen. "Het is erg confronterend geweest. Uiteindelijk klim je langzaam uit het dal en kreeg ik ook weer plezier in het maken van muziek." De lol was namelijk al lang ver te zoeken bij Classens. Na het veroveren van zijn titel in 2014 legde hij de lat hoog. Er kwam veel op hem af en de artiest uit Veulen ging onder meer op tournee met Jacqueline Govaert, onder meer bekend als frontvrouw van Krezip, en trad op in een festivaltent voor drieduizend bezoekers op festival Sziget in Hongarije. "Het was in het begin ontzettend gaaf. Ik kwam allemaal in sneltreinvaart op me af. Ik had geen duidelijk plan en dat kostte mij uiteindelijk de kop denk ik. Ik had nog meer van die periode willen genieten."

Zijn eerste single in 2015 flopte volledig en ook de daaropvolgende concerttour werd een fiasco. "De kaartverkoop verliep desastreus. Ik werd gebeld door een poppodium en dan kreeg ik te horen dat er slechts twee kaarten waren verkocht voor een show. Verschillende shows werden verplaatst en andere optredens werden door de slechte kaartverkoop afgezegd. Ik kreeg klap op klap te verwerken en raakte het plezier kwijt. Op een gegeven moment belandde ik een neerwaartse spiraal en daar kwam ik zelf niet meer uit. Dat is de pijn die je als artiest voor je kiezen krijgt. Voor veel mensen is dat misschien onbegrijpelijk. Ik verwachtte successen, omdat ik mezelf spiegelde aan andere winnaars van het tv-programma en omdat beloftes niet zijn nagekomen."

Classens zocht professionele hulp en dat vertelde hij ook direct aan zijn ouders in Veulen. Ook zijn vrienden bracht hij snel op de hoogte. "Op verjaardagen kreeg ik vaak vragen als: Hoe gaat het met de muziek? Of schrijf je geen nieuwe nummers meer? Dat is uiteraard goed bedoeld, maar ik wilde eigenlijk roepen dat het slecht ging. Op een gegeven moment ziet het management het ook niet meer in je zitten. Je hebt het gevoel dat niemand je meer wil."

Na zijn eerste gesprekken bij de psycholoog krabbelt Classens langzaam uit het diepe dal. Sinds eind maart is hij de voorman van coverband NOAH. "Dat is echt geweldig. We treden tussen de tachtig en honderd keer op per jaar en daar kan ik echt mijn ei weer in kwijt. Ik vermaak weer mensen met muziek en dat geeft een goed gevoel. Het is ook geweldig om samen met anderen muziek te maken." Het herstel verliep langzaam, maar inmiddels geeft Classens ook weer muzieklessen aan en acteert hij als pedagogische muziekdocent op kinderdagverblijven. "Ik schrijf ontzettend veel voor anderen. En inmiddels is mijn eerste single weer uitgekomen. Onder de naam HANDED bracht hij samen met DubVision de plaat Are You Listening uit. Het gaat weer de goede kant op. Voornaamste is dat ik weer plezier heb."

Uit de krant