De tijdelijke huisvesting van OTTO aan De Hulst werd deze week geplaatst. Foto: Henk Lammen
De tijdelijke huisvesting van OTTO aan De Hulst werd deze week geplaatst. Foto: Henk Lammen

Strijd om huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen

Ondernemer Jan Lucassen vervolgt zijn strijd met de gemeente Venray in de rechtszaal in Roermond. Lucassen vindt dat de gemeente meet met twee maten. Hij mag van de gemeente namelijk geen arbeidsmigranten huisvesten in Den Hoebert aan de Westsingel en OTTO mag wel een compleet Polendorp bouwen aan De Hulst.

Erg oneerlijk in de ogen van Lucassen. Volgens Petran Poels, advocaat van de ondernemer uit Well, voldoet het geweigerde plan van zijn cliënt aan de gestelde eisen van de gemeente Venray. De plannen van OTTO zijn volgens Poels in strijd met de regels. "Mijn cliënt voelt zich oneerlijk behandeld", stelt Poels. "We beginnen geen rechtszaak tegen OTTO, maar de gemeente is gewoon heel onredelijk. Er ligt een mooie kans om arbeidsmigranten te huisvesten en die laat de gemeente nu liggen."

OTTO mag van de gemeente zestig chalets plaatsen op De Hulst aan de Henri Dunantstraat voor maximaal 240 arbeidsmigranten. De chalets zijn deze week geplaatst op het terrein, maar zijn nog wel onbewoond. In het coalitieakkoord staat dat de gemeente Venray tijdens deze coalitieperiode medewerking verleent aan één of twee initiatieven voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten binnen de gemeentegrenzen. Het gaat daarbij om locatie voor de langere termijn. Er wordt gekeken naar nieuwbouw en bestaande gebouwen. Bij de keuze voor de locatie spelen de beheersbaarheid en de omgeving een belangrijke rol.

Lucassen vindt dat hij een geschikte locatie heeft aan de Westsingel 1. Hij wil Den Hoebert ombouwen tot een onderkomen voor arbeidsmigranten. Vorige week kondigde de gemeente nog aan minder strenge eisen te stellen aan de huisvesting van buitenlandse werknemers. Venray wil niet wachten op nieuwe regionale richtlijnen. 'Het plan van meneer Lucassen past niet in deze nieuwe uitgangspunten. Het plan van OTTO wel. In de voorgestelde notitie van uitgangspunten wordt namelijk expliciet vermeld dat we bij voorkeur kiezen voor locaties in de kernrandzones of aan de randen van bedrijventerreinen. Verder staat er ook dat grootschalige initiatieven niet wenselijk zijn in woonwijken', laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten. Lucassen zoekt op zijn beurt een commercieel interessante oplossing voor zijn gebouw. Die oplossing dacht hij gevonden te hebben met de huisvesting voor arbeidsmigranten. De gemeente wil echter een duurzame oplossing. 'Daarmee beoogt de gemeente tot een passende invulling te komen die recht doet aan de omgeving en een eenduidig gebruik dan wel samenhang van functies kent. Tot op heden is door de eigenaar/initiatiefnemer geen alternatief totaalplan aangereikt dat hier duidelijkheid in verschaft', stelt de gemeente. Venray heeft Lucassen volgens Poels lang aan het lijntje gehouden. "De gemeente heeft toegezegd in principe geen problemen te hebben met arbeidsmigranten in het gebouw aan de Westsingel. Lucassen heeft pand daarop gekocht. Anders was hij er nooit ingestapt. De plannen van OTTO halen een flink stuk uit de markt, daar maakt Lucassen zich ook zorgen over."

Het kort geding vindt vanmiddag (donderdag) plaats om 13.30 uur in de rechtbank in Roermond.

Uit de krant