De laatste jaren heeft fanfare St. Oda veel jonge muzikanten aangetrokken. Foto: Rikus ten Brücke
De laatste jaren heeft fanfare St. Oda veel jonge muzikanten aangetrokken. Foto: Rikus ten Brücke

St. Oda blaast 100 kaarsjes uit

Kunst en Cultuur

De apotheose van het jubileumjaar van fanfare St. Oda nadert. Als slotstuk staat komende zaterdag het jubileumconcert van de 100-jarige muziekvereniging uit Merselo op het programma. Decor voor de speciale voorstelling is de theaterzaal in de Venrayse schouwburg. Bestuurslid Tilly Wiechert staat te popelen. "We zetten deze week de puntjes op de i. Het belooft een groot spektakel te worden."

Door Willem Menting

De voorbereidingen op jubileumconcert Àchter de Krânte begonnen al in 2015. "We wilden ons jubileumjaar speciaal maken", legt Wiechert uit. "We begonnen het jubileumjaar op 1 januari met vuurwerk en zaterdag sluiten we het knallend af. We hebben door het jaar heen diverse evenementen georganiseerd om dit speciale jaar kleur te geven."

Zo werd er in april van dit jaar onder meer een dinnershow op poten gezet. "We zijn zelfs gezamenlijk een weekend weggegaan. We verbleven in Berg en Dal. Het was wel leuk om iedereen een keer in een andere setting te treffen." Komende zaterdag werken er ruim honderd mensen mee aan het jubileumconcert. Onder de muzikanten zijn veel jongelingen. "We hebben de laatste jaren ingezet op jonge nieuwe leden. We willen de jonge muzikanten een mooie herinnering geven met het concert in de schouwburg. Het wordt hopelijk een ervaring om nooit te vergeten."

Tijdens de theatershow neemt St. Oda de bezoekers mee door honderdjarige geschiedenis van de fanfare. De titel Àchter de Krânte is niet uit de lucht gegrepen. Toen de fanfare in 1918 werd opgericht werd Merselo omschreven als een afgelegen en rustig gehucht op de rand van de onherbergzame Peel. "Er werd ook wel gezegd: 'Na Merselo is de wereld met kranten dichtgeplakt.' We dachten het thema moet bij de roots blijven." Alle onderdelen van de muziekvereniging dragen hun steentje bij aan de show. De fanfare en het jeugdorkest staan onder leiding van Maarten Rijs, Jop Janssen leidt de drumband en Wouter Janssen wijst de jeugddrumband de weg. Voor het jubileumconcert trekt St. Oda alles uit de kast. Zo wordt het orkest aangevuld met een combinatie van slag- en basgitaar en keyboard. Daarnaast wordt de fanfare ondersteund door zangers en zangeressen. "Aniek Mommers, Joya Hanegraaf, Lisette Vervoort, Chico Dommeck en een aantal zangers van het Venrays Mannenkoor komen ons vocaal ondersteunen." Speciaal voor het jubileumconcert zocht St. Oda de samenwerking met regisseur Barry van Opbergen. "Het moet natuurlijk wel een mooi geheel worden. Hij bewaakt het hele programma en zorgt ervoor dat alles vloeiend in elkaar overloopt. Hij zorgt ook voor de lichtshow en de nodige visuele aspecten. We werken ook met videobeelden. De vereniging repeteert als sinds de jaarwisseling voor de jubileumvoorstelling. Sinds de zomer wordt er zelfs al in een hal gerepeteerd om de schouwburg na te bootsen.

De show in de theaterzaal begint zaterdag om 20.00 uur. Via www.schouwburgvenray.nl zijn nog kaarten verkrijgbaar voor het jubileumconcert.

Uit de krant