Chai Lai Ling (links) en Jianyi Yu nemen met pijn in het hart afscheid van Den Schellaert.
Chai Lai Ling (links) en Jianyi Yu nemen met pijn in het hart afscheid van Den Schellaert. Foto: Rikus ten Brücke

Trots gevoel Ling en Yu

Algemeen

Ze waren in 1993 net in Wanssum toen een wassende Maas het dorp en hun nieuwe restaurant Den Schellaert onder water zette. In 1995 gebeurde het nog eens. 25 jaar later moeten Chai Lai Ling en Jianyi Yu wijken voor het water van de haven die groter wordt. "De cirkel is nu rond", zegt Ling. Haar man Yu knikt. Ze kijken elkaar aan. Lings lip trilt een moment. "We gaan hier weg met pijn in het hart. Maar met een dankbaar gevoel."

Het is zaterdagmorgen nog stil in Chinees specialiteitenrestaurant Den Schellaert aan de Venrayseweg in Wanssum. Buiten is het miezerig, bladeren vallen. Ling (55) en Yu (57) zitten aan een tafeltje in het restaurant met uitzicht op de haven. Ze hebben zich erbij neergelegd dat ze zondag 18 november voor het laatst de deuren openen. Half december wordt Den Schellaert, het voormalige gemeentehuis van Wanssum vernoemd naar de Geijsterse graaf Johan Albrecht van Schellaert (1670-1754), gesloopt. Noodzakelijk om de haven uit te kunnen breiden, om het gebied beter te beschermen tegen hoogwater. "In de zomer van 2015 kregen we in de gaten dat er plannen waren het restaurant op den duur te slopen", zegt Ling. "We konden het niet geloven. Het is nog steeds moeilijk, maar we moeten het accepteren."
Ling kwam als zeventienjarige vanuit Singapore naar Nederland om zich met haar moeder bij haar vader te voegen die hier kok was. Yu ontmoette Ling tijdens een vakantie in Nederland, ze werden verliefd, trouwden en begonnen in 1990 een restaurant in Amersfoort. Drie jaar later kwam via een vriend van Yu Den Schellaert in beeld. Yu: "We zijn rond gaan kijken in Wanssum en we hadden er direct een goed gevoel bij." De deal met de vorige uitbater, die nog steeds eigenaar van het pand is, was snel rond. "We waren de enige Chinezen in de buurt", zegt Ling, "en werden direct geaccepteerd door Wanssum. Ze waren hier altijd zo vriendelijk. We gaan iedereen echt missen. Mensen komen al afscheid nemen. Zo mooi. En wil je in de krant zetten dat we ze nu al heel veel willen bedanken voor de cadeautjes en de lieve woorden."

'Het is moeilijk, maar we moeten het accepteren'


Het wordt haar een tel te veel en herpakt zich. De twee praten honderduit over het werk. Dat ze elke dag keihard werkten, hij als kok, zij in de bediening, bijna elke dag, 25 jaar lang. Ze praten over hun kinderen Xiang, Liesje en Moelong die volop meewerkten. Ze zijn nu 27, 26 en 20 jaar, volgden universitaire studies, wonen in Amsterdam en Eindhoven (Moelong loopt stage in Zwitserland), maar komen in de weekeinden waar mogelijk naar Wanssum om mee te helpen. "Daar zijn we ze zo dankbaar voor", zeggen Ling en Yu. "In Wanssum hoorden ze er echt bij. Wij konden ze nooit helpen met hun schoolwerk. We spraken de taal niet goed genoeg en werkten altijd. Ze moesten het zelf doen, zelf hun toekomst opbouwen. Dat deden ze en daar zijn we zo trots op."
Ling en Yu gaan de komende tijd rustig over de toekomst nadenken. Een nieuw restaurant wordt te zwaar. Ach, ze zien wel. Ze wonen nu zestien jaar in Venray. Dat zal wel zo blijven. "Als we in China zijn geweest, op Schiphol aankomen en hier de frisse lucht weer inademen en de geur van verse broodjes ruiken dan weten we het weer: hier is ons thuis."

Uit de krant