Heidy Litjens is opvolger van Rob Greevink bij Tong-Il.
Heidy Litjens is opvolger van Rob Greevink bij Tong-Il. Foto: Rikus ten Brücke

'Sieraad voor de sport'

Sport

Rob Greevink (64) stond ruim veertig jaar geleden aan de wieg van taekwondovereniging Tong-Il in Venray en zette de vechtsport op de kaart. Na tientallen jaren de kar te hebben getrokken, is hij langzaam naar de achtergrond verdwenen. Heidy Litjens (41) uit Venray is zijn natuurlijke opvolger binnen Tong-Il. "De continuïteit van de vereniging blijft gewaarborgd."

Door Henk Lammen

Rob Greevink introduceerde de taekwondosport medio jaren 70 in Venray. Met een groepje fanatieke beoefenaren ging hij aan de slag om deze vorm van zelfverdediging onder de aandacht van het grote publiek te brengen. "We waren eigenlijk echte pioniers, maar wel een hechte groep mensen die bezeten waren van de sport. We trainden hard en gaven veel demonstraties om ons als vereniging te profileren. En de sport meer bekendheid te geven." In Duitsland bekwaamde hij zich als trainer. Zeven dagen per week was hij met de sport bezig.

Met de Venrayse taekwondoclub beleefde Greevink gouden jaren. Toppers als Ilona van Deutekom, Charmy Sobers, Yassir Idrissi, Dennis Sameena en Martijn Merken passeren de revue. En natuurlijk zijn zoon Ferry die met het behalen van de wereldtitel in 2001 in Korea zorgde voor de grootste prestatie in de geschiedenis van Tong-Il. Als bondscoach van de junioren en assistent-bondscoach van de senioren genoot hij van de sport. Greevink is een monument en tegelijk een sieraad voor de sport in Venray. Na 44 jaar was het tijd om afscheid te nemen. ""Het is mooi geweest", zegt hij met zachte stem. "Ik heb prachtige dingen meegemaakt, de wereld rondgereisd, sportieve hoogtepunten beleefd. Het mooiste is dat je kinderen iets mee kunt geven. Een steentje kunt bijdragen aan de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. Het is een geweldige sport, maar tijd voor nieuw bloed." Volgens Greevink is met Heidy Litjens de continuïteit van de vereniging gewaarborgd. "Een pittige tante", lacht hij. "Samen met een goed bestuur en een prima trainersstaf heb ik er het volste vertrouwen in dat de vereniging en de sport tot in lengte van jaren in Venray blijft bestaan."

Heidy Litjens is minstens zo bevlogen als haar voorganger. Als 5-jarige werd ze meegenomen naar een kennismakingsles. In een straat vol met jongens in Merselo moest ze zich sowieso weren. "Na die eerste les kon ik de wereld aan", lacht ze voluit. "Ik zat op taekwondo, ik kon mezelf verdedigen." Het bleef niet bij die ene les. Ze bleek een talentvolle sporter, kwam in de Nederlandse stijlselectie en won prijzen. Tweede plaatsen op het EK en NK springen eruit. Vanaf haar zeventiende begon ze ook met trainingen geven.

Zo groeide ze als het ware vanzelf in de rol van opvolger van Rob Greevink. "Ik voel me best vereerd", erkent ze. "Ik heb een bepaalde visie voor de toekomst, maar ik heb echter niet alleen de verantwoordelijkheid. We zijn een gezonde vereniging met 85 leden en drie groepen: pupillen, aspiranten en junioren/senioren. Het bestuur en de trainers dragen ieder voor zich een steentje bij aan de toekomst van de club. We gaan op de ingeslagen weg verder, daarnaast zullen we het zeker niet nalaten om moderne invloeden te gebruiken om een bloeiende vereniging te blijven."

Uit de krant