Karin Juwett aan het werk in De-Kleurdoos:
Karin Juwett aan het werk in De-Kleurdoos: "Een echte aanwinst." Foto: Henk Lammen

"Die sprankeling, daar geniet ik van"

Algemeen

Ze mag zich gerust in een illuster rijtje bekende Venraynaren scharen. Een bekend gezicht op tal van evenementen in de regio. Voor Karin Juwett (53) uit Venray van De-Kleurdoos zijn het drukke tijden. Halloween heeft ze zojuist achter de rug, maar met alle carnavalsactiviteiten in het vooruitzicht heeft de schminkexpert niet te klagen over werk. "Ieder weekend is er wel wat te doen."

Door Henk Lammen

Ruim vijftien jaar geleden begon ze op de basisschool van haar kinderen met schminken. "Voor de toneelstukjes. Ouders hadden hulp nodig bij het schminken van de gezichtjes. Zo is het eigenlijk begonnen." Haar creatieve talenten werden daarna steeds vaker ingeschakeld. Voor voorstellingen op school, maar ook dansuitvoeringen van Dizzy Dance. Al snel volgde ze een eerste schminkcursus. "Ik vond het enorm leuk om te doen, maar ik ben ook een perfectionist. Als ik iets doe, wil ik het goed doen." Een vakantie combineerde ze om te gaan kijken naar het WK bodypainting in Oostenrijk. "De broers Wolf uit Amerika deden mee. Dat zijn mijn favorieten, een eeneiige tweeling. Die zijn zo goed. Dat ziet er gelikt uit. Daar kan ik echt van genieten. Ik had zelfs de mogelijkheid om in Nederland een workshop van hen te volgen." Een hobby groeide in die jaren uit tot een passie. Enkele jaren geleden schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel. Als De-Kleurdoos is ze inmiddels een begrip in Venray en de verre regio.

Een oude caravan ("voor 50 euro in Nijmegen op de kop getikt") werd ingeruild voor een mooie camper. "Mooi licht om te werken, zitplaatsen en lekker verwarmd. Een echte aanwinst", omschrijft Karin het uithangbord van haar bedrijfje. Schminken, glittertattoos en belly painting (buikschildering bij zwangere vrouwen) zijn haar visitekaartjes. Van een doodskop, vlinder, Spiderman tot tijger. Het onderwerp maakt niet uit. "De kinderen vertellen mij meestal wel wat ze willen. Daarmee ga ik aan de slag. Weet je waar ik uiteindelijk het meest van geniet?", vraagt ze. Haar ogen schitteren, ze geeft meteen zelf het antwoord. "Als ik klaar ben. Die sprankeling op het gezicht van kinderen als ze in de spiegel kijken. Daar word ik echt blij van."

"Het is een fantastische uitlaatklep"

In het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 november is ze een van de deelnemers aan het atelierweekend. Bij Cultura Venray in het Schoutenstraatje is ze een van de kunstenaars die zich presenteren. Dit keer met keramiek. Karin Juwett is een veelzijdig kunstenaar die de Kunstacademie in Arendonk (België) afrondde.

Haar creatieve geest is niet in een hokje te plaatsen. "Mensen willen vaak te perfectionistisch zijn. Ik laat dat los. Als ik schmink zijn mijn lijntjes ook niet strak. Dat is onnatuurlijk. Ik speel met onderwerpen. Ontwikkel me ook nog steeds door workshops te blijven volgen, vernieuwend te blijven. Bovendien is het een fantastische uitlaatklep. Mijn werk in de psychiatrie is zwaar. Schminken is een luchtige bezigheid, waardoor ik balans in mijn leven houd."

Uit de krant