SV Venray ontving de MVP award voor de inzet om actief aansluiting te zoeken met alle gemeenschappen in de omgeving van de vereniging.
SV Venray ontving de MVP award voor de inzet om actief aansluiting te zoeken met alle gemeenschappen in de omgeving van de vereniging. Foto: KNVB Media

SV Venray wint award voor diversiteit en inclusie

Algemeen Overige sporten Sport Venray

Amateurvereniging SV Venray heeft donderdagmiddag de MVP (Michael van Praag) award ontvangen. De MVP-award is de jaarlijks terugkerende prijs voor een individu of collectief dat zich heeft ingezet voor inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal. De award werd uitgereikt door Michael van Praag tijdens een congres over de bestrijding van racisme en discriminatie in het voetbal, Ons Voetbal Is Van Iedereen.

In 2022 stond het nieuwe bestuur van SV Venray voor de vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ouders en spelers in Venray die een andere culturele achtergrond beter kunnen betrekken bij onze club? Venray heeft zo’n 30.000 inwoners, van wie ongeveer 20 procent een migratie achtergrond heeft, en één voetbalvereniging. De club wil er graag voor iedereen zijn en daarom is een traject gestart om meer wederzijds begrip te verkrijgen.

Vertegenwoordigers van SV Venray hebben bezoeken gebracht aan vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen om te vertellen waar de club voor staat en te luisteren naar ideeën. Dat heeft de vereniging veel opgeleverd. Er is nieuwe energie ontstaan. Zo is het nu makkelijker om vrijwilligers te vinden en het jeugdbestuur is gegroeid van slechts enkele naar nu negen personen.

De jury van de MVP award prijst de manier waarop SV Venray actief op zoek is gegaan naar verbinding. Juryvoorzitter Just Spee (bondsvoorzitter KNVB): “De vereniging heeft actief aansluiting gezocht met alle gemeenschappen in hun lokale omgeving. Je hebt daar niets anders voor nodig dan tijd, enthousiasme en geloof. Deze stap heeft niet alleen goed uitgepakt voor de eigen vereniging, maar deze aanpak is ook goed te kopiëren en implementeren door andere verenigingen.”

De jury bestaat uit verschillende vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal. Naast Just Spee zijn dat ook Mohammed Allach (directeur BVO), Marijke Krabbenbos (bestuurder AV), Stanley Menzo (trainer/oud-speler), Jacinta Lieuwes (lid Commissie Mijnals) en Sander de Brito Roque (scheidsrechter).

Naast SV Venray waren dit jaar ook VV Katwijk en Marscha Versteeg genomineerd voor de MVP award. Vorig jaar won onderzoekster Agnes Elling deze prijs.

MVP-award
Tijdens het afscheid in 2019 van oud-bondsvoorzitter Michael van Praag, een zeer bevlogen voorvechter van diversiteit en inclusie in het voetbal, werd door hem en de huidige bondsvoorzitter Just Spee het ‘Pact van Praag’ ondertekend. Hierin staan acht speerpunten waarmee de KNVB zich inzet voor bevordering van inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal. Eén van deze speerpunten is het uitreiken van de MVP award.

Uit de krant