Afbeelding
Foto: DigitalRise
Ingezonden mededeling

Hardlooptips voor jou en je hond

Algemeen

Ben jij een echte hardloper en lijkt het je leuk om samen met je hond te gaan rennen? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om allereerst te weten of dit wel of niet kan. Niet ieder ras is er namelijk voor geschikt om een flink eind te gaan hardlopen. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat kleine hondenrassen zoals een pomeriaan of een maltees leeuwtje niet erg geschikt zijn om mee te gaan hardlopen. Een herdershond daarentegen natuurlijk weer wel. Ben jij nu voornemens om te beginnen met hardlopen en wil je dit graag samen met je trouwe viervoeter doen? Dan is het wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Omdat een hond, net als wij mensen zowel lichamelijk als mentaal moet wennen, hebben we een aantal handige tips voor je.

Zorg voor de juiste uitrusting

Hardlopen met je hond is niet iets wat je zo maar even doet. Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor de juiste uitrusting voor jezelf, zoals hardloopschoenen, een goede broek en een bijpassend shirt. Voor je hond is het belangrijk dat je een goede riem hebt, zodat je hond op gepaste afstand naast je kan blijven lopen. Aangezien het niet erg praktisch is om de riem van je hond vast te moeten houden, zijn er speciale hondenriemen, die je eenvoudig om je middels kunt bevestigen, zodat je beide handen los hebt en rustig kunt hardlopen.

Bouw stap voor stap op

Net als dat wij onze conditie stap voor stap moeten zien op te bouwen, geldt dit voor een hond natuurlijk ook. Helemaal wanneer je hond niet veel meer beweegt dan de dagelijkse blokjes om voor het doen van hun behoefte. Begin dus voorzichtig met eerst een paar honderd meter, zodat je hond kan wennen aan het idee, zodat je dit stap voor stap kunt uitbouwen. Vaak is het verstandig om op een rustige plek te oefenen, zodat je hond niet kan worden afgeleid door alle omgevingsgeluiden die ze horen.

Zorg voor voldoende water

Hydrateren is niet alleen belangrijk voor ons mensen, maar nog belangrijker voor onze hond. Aangezien honden niet tot nauwelijks kunnen zweten, is verkoelen erg belangrijk. Zorg voor een goede fles met water, zodat je iedere paar minuten even kunt stoppen zodat ze wat kunnen drinken. Merk je dat je hond al eerder de tong op de grond heeft hangen, stop dan wat langer om te kijken of de conditie van je hond wel voldoende is om de route te kunnen vervolgen.

Neem voldoende rust tussen de trainingen door

Ben je voornemens regelmatig te gaan hardlopen met je hond, dan is het ook goed te weten dat voldoende rust voor het herstel van zowel jouw lichaam als dat van je hond ontzettend belangrijk is. Op de website van hondjesinfo lees je allerlei tips om je hond sneller te laten herstellen met behulp van bepaalde voeding en ook vind je hier tips om het hardlopen stap voor stap op te bouwen, afhankelijk van de lichamelijke conditie van je hond. Je doet er dus goed aan om je goed voor te bereiden, zodat je straks niet te overmoedig op pad gaat en je hond halverwege moet dragen omdat ze moet zijn.

Uit de krant