De moskee in Brukske, waar vrijdagavond een terreurverdachte (18) werd aangehouden. Foto: Henk Lammen.
De moskee in Brukske, waar vrijdagavond een terreurverdachte (18) werd aangehouden. Foto: Henk Lammen.

"Jammer dat incident afstraalt op Brukske"

Venray

Burgemeester Hans Gilissen en het bestuur van Islamitisch Centrum Venray zijn blij dat de aanhouding van de 18-jarige vrouw afgelopen vrijdag niets te maken heeft met de moskee in Brukske.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren aan de burgemeester meegedeeld. De jonge vrouw werd vrijdagavond buiten aangehouden nadat ze de moskee in Brukske had bezocht. Ze wordt verdacht van terreurgerelateerde activiteiten.  Moskeevoorzitter Samad Houbban complimenteert de autoriteiten. "Goed dat politie en justitie snel ingrijpen als er signalen zijn dat de veiligheid van mensen in het geding is", zegt Houbban. "Dat geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Maar wel ontzettend ongelukkig dat het juist bij onze moskee in Brukske moest gebeuren." De beide bestuurders zijn blij dat duidelijk is dat de arrestatie niets met de moskee te maken heeft. "Wij waren niet bekend met de voorgeschiedenis van het meisje", aldus de moskeevoorzitter, die benadrukt dat het moskeebestuur extremistisch gedachtegoed en geweld verwerpt.

Burgemeester Gilissen heeft aangeboden om met de moslimgemeenschap in Venray te komen praten over het incident als daar behoefte aan is. Gilissen en Houbban willen nog kwijt dat de verhoudingen tussen de gemeente, de politie en de moslimgemeenschap in Venray goed zijn. "We hebben regelmatig contact, de lijnen zijn kort en als het nodig is weten we elkaar te vinden."

Uit de krant