De bronzen waarderingspenning is voor Tiny Schaminée. Foto: Hoedemaekers Venray.
De bronzen waarderingspenning is voor Tiny Schaminée. Foto: Hoedemaekers Venray.

Bronzen waarderingspenning voor Tiny Schaminée

Venray

Tiny Schaminée (78) ontving zondag de bronzen waarderingspenning van de gemeente Venray.

De onderscheiding werd uitgereikt door locoburgemeester Jan Loonen bij gelegenheid van de opening van het stadspark, het museum en het VVV-kantoor aan het Mgr. Goumansplein.  Al in de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen de eerste vrijwilligerswerkzaamheden van Tiny Schaminée. Toen was zij 'hulpmoeder' bij de Zangers van St.-Frans, alle voorkomende werkzaamheden werden door haar vol verve opgepakt. Niets was haar teveel, ze stond met raad en daad klaar voor iedereen die haar nodig had.

Vanaf 1972 voeren Tiny's voetsporen in het vrijwilligerswerk ook naar de Dr. Poelsschool,  waar zij twaalf jaar lang assisteerde bij de handwerklessen. Daarnaast nam zij vier jaar lang zitting in de ouderraad van deze school. Maar ook op het sportieve vlak heeft zij haar sporen verdiend. Gedurende vijf jaar gaf zij les in kunstzwemmen aan kinderen bij zwemvereniging Spio. Daarbij had Tiny door de jaren heen eveneens oog voor de hulpbehoevende mensen in haar omgeving, het vrijwillige ziekenvervoer deed nooit tevergeefs een beroep op haar. Met de komst van de moderne technieken ontwikkelde Tiny zich als een ware 'wizz-kid'. Nog steeds helpt ze ouderen en kennissen die problemen ondervinden met computer, telefoon of tablet.

Ook op cultureel gebied ontplooide Tiny vrijwilligerswerkzaamheden. Zo startte zij in 1994 als stadsgids bij de VVV in Venray. Vol trots en enthousiasme promootte ze Venray en omgeving. In 1995 is Tiny gestart als vrijwilligster bij de VVV Venray, waar zij nog steeds iedere donderdag te vinden is. Zij verrichtte er een breed scala aan werkzaamheden. Volgens haar collega's is Tiny een uitmuntende verkoopster. En niets is haar teveel om Venray op de kaart te zetten. Zo bezocht ze veel beurzen om Venray te promoten en werden toeristische ondernemers door haar bezocht en gecontroleerd. Ook wandel- en fietstochten werden door haar uitgezet. 

Met 78 jaar vindt ze het tijd geworden om het wat rustiger aan te gaan doen. Foto: Hoedemaekers Venray.


Uit de krant