Afbeelding

Buurtcirkel start in Venray

Venray

Kwetsbare mensen die bij elkaar in de buurt wonen en hun talenten voor elkaar inzetten. Dat is het idee van een Buurtcirkel. Venray is na Rotterdam en Arnhem de derde gemeente die met dit project start. Dinsdag werd in MFC Brukske het officiële aftrap van het project gegeven met een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers die actief zijn in het maatschappelijk veld.

De gemeente en Wonen Limburg hebben voor Buurtcirkel de krachten gebundeld. "Deelnemen aan de samenleving kan voor mensen lastig zijn, bijvoorbeeld door psychische problemen of een (licht) verstandelijke beperking. Door dit project doen deelnemers nieuwe sociale contacten op. Zeker voor  mensen die in eenzaamheid leven, kan dit project uitkomst bieden", zegt wethouder Lucien Peeters. De Buurtcirkel bestaat uit een netwerk van mensen die er voor elkaar zijn en elkaar met hun talenten ondersteunen. Dit biedt zelfstandigheid, gezelligheid en veiligheid. "Het netwerk kan er tevens voor zorgen dat een deelnemer minder professionele ondersteuning nodig heeft. Daarmee sluit het concept van de Buurtcirkel goed aan bij de uitgangspunten van de Wmo",aldus Peeters.

De Buurtcirkel bestaat uit negen tot twaalf deelnemers, mensen die bij elkaar in de buurt wonen in een zelfstandige woning. Een vrijwilliger vormt het aanspreekpunt voor de deelnemers en maakt hen bekend met de buurt. "De deelnemers maken zo meer onderdeel uit van hun omgeving en staan in verbinding met de mensen om zich heen", stelt projectleider Karlijn Versteegen (Wonen Limburg). "Een Buurtcirkel levert niet alleen de deelnemers iets op: de hele buurt is erbij gebaat. Het vergroot aantoonbaar de saamhorigheid in de wijk. De deelnemers kunnen iets voor de buurt betekenen en de buurt iets voor de deelnemers. Zo is een samenleving waarbij talenten van mensen en niet hun beperkingen centraal staan, weer een stuk dichterbij."

Het concept van de buurtcirkel komt uit Engeland, waar de organisatie Keyring al 26 jaar werkt met 'Community Supported Networks'. Ook in Rotterdam en Arnhem is het met succes geïntroduceerd.

Donderdag in Peel en Maas meer informatie. 

Uit de krant