300 jaar Peelgrens Brabant-Limburg

Venray

Op 20 november is het driehonderd jaar geleden dat het 'Tractaet van Venlo 1716' werd gesloten. Daarmee kwam er een einde aan de twisten om de provinciegrens tussen Brabant en Limburg.

Komende zaterdag wordt in museum Klok & Peel in Asten de reizende tentoonstelling geopend door voorzitter Roël Hoppezak van Peelnetwerk en wethouder Jan Loonen. Tevens wordt een herinneringsboekje uitgegeven. De tentoonstelling doet binnenkort ook Venray aan. In 2008 zorgde de commissie Peelgrenspalen ervoor dat van Vredepeel tot Helenaveen de al dan niet gerestaureerde grenspalen in oude luister werden hersteld.

De commissie bestond uit heemkundigen uit De Rips, Deurne, Venray, Merselo en Ysselsteyn. In vroeger eeuwen was er in de Peel veel strijd om de provinciegrens tussen Brabant en Limburg. Het ging erom wie de uitgestrekte heide- en turfvelden van de Peel mocht gebruiken. Begin 18e eeuw bemoeide de Pruisische koning Frederik Willem I zich ermee. Hij ging onderhandelen met de Republiek der Verenigde Nederlanden. Op 20 november 1716 ondertekenden de onderhandelaars het Tractaet van Venlo. Daarmee werden voor eens en altijd nieuwe grenzen afgesproken en sindsdien leven Brabant en Limburg broederlijk naast elkaar.

Uit de krant