Online zelfhulp voor psychische klachten

Nieuws

Mensen met lichte psychische klachten kunnen vanaf 1 juli zelf hun problemen aanpakken middels een online zorgplatform. De gemeente Venray is enthousiast en neemt zodoende, als eerste Nederlandse gemeente, voor tenminste een jaar deel aan een pilot.

Je kent het wel: eindeloos piekeren over uiteenlopende zaken en daardoor in de nacht maar mondjesmaat kunnen rusten. Voor een relatief onschuldige klacht als deze kunnen inwoners tegenwoordig terecht bij Evie, een online zelfhulp dat door middel van psycho-educatie en passende oefeningen bijdraagt de problematiek de baas te zijn. Evie staat voor e-health voor iedereen en is ontstaan vanuit zorgorganisatie PRO Praktijksteun, die hiervoor de samenwerking zocht met de gemeente Venray, Provico en ontwikkelaar Minddistrict. ''Wij hebben dit ontwikkeld omdat iedereen wel een keer een steuntje in de rug kan gebruiken en je veel kunt bereiken met een klein beetje hulp van Evie'', vertelt Rudolf Keijzer, directeur van PRO Praktijksteun. Het platform is getest en wordt ondersteund door huisartsen, gemeenten en POH-GGZ.

Door op de website www.evie.nl eenvoudig en gratis een account aan te maken kun je van de zelfhulp gebruikmaken. Daar vind je via een gemakkelijke zoekfunctie informatie over je klacht en kun je, na voldoende te hebben opgestoken, het geleerde in de praktijk brengen door diverse oefeningen uit te voeren. Ook het volgen van een training mindfulness behoort tot de mogelijkheden. Mocht iemand er niet zelf uitkomen, dan kan diegene professionele hulp inschakelen en met een huisarts of psycholoog voortborduren op de bestaande oefeningen. Alle Venrayse huisartsen en praktijkondersteuners hebben toegang tot het e-healthplatform waarop Evie is aangesloten, evenals de meeste psychologen. Een naadloze overgang tussen zelfzorg en professionele zorg is hierdoor mogelijk.

Uit de krant