Afbeelding

Azc Blitterswijck telt 104 bewoners

Nieuws

De eerste bewoners arriveerden vrijdag 17 juni in het asielzoekerscentrum (azc) bij Het Roekenbosch in Blitterswijck. Inmiddels, bijna twee weken verder, telt het azc 104 bewoners.

Qua samenstelling gaat het om 54 mannen en 50 vrouwen. 37 bewoners zijn jonger dan 18 jaar, 70 personen komen uit Syrië en de rest komt uit zeven andere landen. Afgezien van de wateroverlast in de recreatieruimte, kijkt het COA naar eigen zeggen 'terug op een mooie start van het azc'. "Het dagelijkse leven is al goed zichtbaar: bewoners vegen hun stoep, doen hun was in de gezamenlijke wasserette en kinderen spelen buiten op straat", melden het COA en de gemeente Venray in een gezamenlijke update. "Bewoners hebben ook de weg naar de supermarkt in Wanssum gevonden en zijn de omgeving aan het verkennen. Daarbij merken we meteen dat zij niet zijn opgegroeid met onze verkeersregels. Ondanks de uitleg die COA-medewerkers hebben gegeven,  blijkt dit soms nog wel een uitdaging te zijn voor de bewoners. Dit werd ook bevestigd tijdens het tweewekelijks omwonendenoverleg dat op 23 juni plaatsvond."

Vanaf 1 juli gaan de jongeren die in het azc verblijven sinds lange tijd weer naar school. Ze gaan in Hegelsom naar de Internationale Schakelklas (ISK)/ Eerste Opvang anderstaligen (EOA). Dit is een school die speciaal is ingericht voor jongeren met een grote taalachterstand. Het doel van deze schakelklas is dat ze uiteindelijk in kunnen stromen in het reguliere voortgezet onderwijs. De jongeren gaan tot aan de zomervakantie met de bus naar school, omdat ze nog nooit gefietst hebben en ook niet op de hoogte zijn van de verkeersregels en de bijbehorende gevaren op de weg. Tijdens de vakantieperiode gaan vrijwilligers ze hierbij helpen, zodat ze na de vakantie zelfstandig op de fiets naar school kunnen.

Vanaf 4 juli starten in het azc taallessen en lessen over de Nederlandse maatschappij (de zogenaamde NT2-lessen, een soort voorbereiding op de inburgering). Daarbij horen ook begeleidingsgesprekken door de casemanager. Vanaf volgende week maakt het COA ook een start met de 'zelfwerkzaamheid' van de bewoners. Ze gaan gezamenlijke ruimtes schoonmaken, fietsen maken, snoeiwerkzaamheden doen, etc. Vrijwilligers hebben aangeboden om te helpen bij het opknappen van het Roekennest voor de kleinste bewoners. Het Roekennest is een gebouw in het azc waar het COA een soort peuteropvang wil realiseren. Op zaterdag 24 september wil het COA een open dag organiseren. 

Uit de krant