Marlou Jenneskens:
Marlou Jenneskens: "Werken aan morgen begint, als het even kan, vandaag." Foto: Bas Delhij

Hoe is het toch met Marlou Jenneskens?

Algemeen

In maart van dit jaar werd Marlou Jenneskens voor D66 gekozen in de Provinciale Staten van Limburg. Met het jonge Statenlid uit Meerlo kijken we terug op haar kennismaking met de politiek en wat ze in de toekomst wil betekenen voor de burgers.

Ze noemt zichzelf gedreven en wil met haar enthousiasme mensen in beweging krijgen. "We kunnen heel lang praten over wat er allemaal niet kan, maar dat vind ik niet zo interessant: het gaat erom wat we wél gaan doen", zegt Marlou Jenneskens, 27 jaar jong en zomaar in de politiek gerold. Opa Pierre Beterams was wethouder van de gemeente Meerlo, maar daar kreeg ze weinig van mee. Opgegroeid in Meerlo met twee oudere broers op de Mgr. Jenneskensstraat, genoemd naar de heeroom van haar vader. "Als jong meisje wilde ik altijd graag een zusje. Ik was acht jaar toen Emma geboren werd. Ik was heel blij dat ze er was."

Op het Dendron College kwam ze voor de eerste keer in contact met de politiek. Via de wegwijsdag mocht ze een dag meelopen op het gemeentehuis van Horst aan de Maas en kwam daar in aanraking met verschillende facetten van het overheidsapparaat, waaronder het raadswerk. "Ik mocht een standpunt verdedigen en ging in debat. Ik ben graag bezig met nieuwe ideeën, die de wereld beter kunnen maken. Vaak kan dat al iets kleins zijn, en in je directe omgeving." Haar motto is dan ook 'Werken aan morgen begint, als het even kan, vandaag'.

Voor haar vervolgopleiding toog Jenneskens naar de Universiteit van Amsterdam. Daar volgde ze de master opleiding Tekst en Communicatie. Via een stage in de Tweede Kamer mocht ze kijken in het kloppend hart van de Nederlandse democratie. De interesse was gewekt en de volgende stap was een logische. Marlou Jenneskens werd uitgenodigd te solliciteren voor de functie van persoonlijk adviseur van gedeputeerde Hans Teunissen ( D66). Vier jaar lang zou ze werken voor de oud-wethouder van de gemeente Venray.

"Ik had een goede klik met hem, we dachten hetzelfde over zaken die er spelen in de wereld. Ik adviseerde hem op het gebied van communicatie en beleid, hoe breng je de boodschap over. Voor mij was het de kans om superveel te leren van de politiek. Vorig jaar ben ik gevraagd om me kandidaat te stellen voor de Provinciale Staten. Zelf zou ik nooit de stap gezet hebben om actief de politiek in te gaan. Maar ik vind het belangrijk dat vrouwen en jongeren politiek actief zijn. Het is een goede afspiegeling van de samenleving, jonge mensen kijken naar de toekomst, ook hun toekomst. Daarom heb ik ja gezegd. Ik stond derde op de lijst en daarmee verkiesbaar. Nadat ik gekozen ben als Statenlid heb ik mijn ontslag ingediend als persoonlijk adviseur van Hans Teunissen. Je mag niet werken voor een controlerend orgaan, wat de provincie Limburg als mijn werkgever is."

Nu keert ze definitief terug naar Limburg. In Maastricht heeft ze een 'klushuis' gekocht. "Ik wist altijd al dat ik terug naar Limburg zou komen. Hier ben ik geboren en opgegroeid, mijn familie woont in deze regio en mijn vriend Giel komt uit Oirlo. In de provincie wordt veel gesproken om hoogopgeleide Limburgers terug te halen. Dat ze hier komen wonen en werken. Wat mij daarbij opvalt is dat de provincie veel over deze groep praat, maar niet mét de doelgroep." Naast bekende thema's als duurzaamheid, het klimaat en onderwijs wil Jenneskens ook iets voor de ouderen betekenen. Door de toename van vergrijzing denkt de Meerlose aan woon- en zorgvormen voor jonge ouderen en oudere jongeren. Als goede voorbeelden noemt ze het Knarrenhofje in Gennep, 't Laefhoes in America en het Zorghuus in Ysselsteyn. De initiatieven zouden ondersteund moeten worden door de provincie.

"Gelet op de landelijke uitslag heeft D66 het in Limburg beter gedaan"

Als nieuw Statenlid hield Marlou Jenneskens ook al haar maidenspeech (debuutrede) in het provinciehuis, het Gouvernement in Maastricht. Ze refereerde aan haar geboortedag, 9 december 1991. De dag dat in Maastricht de gesprekken startten over de komst van de economische en monetaire unie; het Verdrag van Maastricht werd op 7 februari 1992 ondertekend. De laatste verkiezingen verliepen niet helemaal naar wens voor haar partij D66. Zo keert Hans Teunissen niet meer terug als gedeputeerde. "Gelet op de landelijke uitslag heeft D66 het in Limburg beter gedaan. We kennen een goede uitslag in Venray en Horst aan de Maas, waar Hans en ik er hard aan getrokken hebben. Daar ben ik trots op, die steun sterkt je natuurlijk in je werk." Naast haar rol als Statenlid (20 uur per week, exclusief regiovergaderingen en werkbezoeken) is Marlou Jenneskens ook werkzaam bij ViaStory in Maastricht. "We werken aan communicatie met impact. We helpen klanten tot de kern te komen en dat op een vernieuwende, originele manier uit te dragen: samen met hun omgeving."

Uit de krant