Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

'Medewerker tbs-kliniek heeft relatie met patiënt'

Algemeen

Een medewerker van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum is op non-actief gesteld. De instelling kreeg signalen dat er sprake zou zijn van een relatie tussen een van de medewerkers en een patiënt. 'Als onze vermoedens worden bevestigd, doen we aangifte bij de politie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn door ons geïnformeerd', laat de tbs-instelling weten in een schriftelijke verklaring.

De betreffende medewerker is zolang het onderzoek loopt op non-actief gesteld. Als uit onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van een (seksuele)relatie tussen de medewerker en de patiënt dan wordt de ontslagprocedure gestart voor de betrokken medewerker. 'Binnen onze organisatie is integriteit van essentieel belang en grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet. Als er signalen in die richting zijn, nemen we die zeer serieus. We zoeken daarom op dit moment uit wat er precies aan de hand is.'

De veiligheid en de kwaliteit van de zorg en behandeling in een kliniek als de Rooyse Wissel zijn voor een groot deel afhankelijk van het gedrag en de houding van medewerkers. We besteden hier veel aandacht aan, dat begint al bij de sollicitatieprocedure. Bij alle medewerkers wordt een antecedentenonderzoek uitgevoerd. Integriteit en afstand en nabijheid zijn in ons werk terugkerende onderwerpen van gesprek. Collega's hebben richting elkaar een signaleerfunctie. Soms heeft iemand zelf niet door dat hij/zij de grens overschrijdt.

Uit de krant