Welschen draagt na 25 jaar voorzittershamer over aan Patrick van der Broeck.
Welschen draagt na 25 jaar voorzittershamer over aan Patrick van der Broeck. Foto: Odapark

Van der Broeck nieuwe voorzitter Odapark

Algemeen

Fred Welschen draagt na 25 jaar de voorzittershamer over aan Patrick van der Broeck. Welschen was vanaf het prille begin betrokken bij het Odapark. Door zijn veelzijdige bijdragen aan Odapark wordt hij gezien als de grondlegger van dit kunstinitiatief.

Het begon met een vervallen Theehuis en wilde plannen van de kunstenaars Joop Wismans en Marijke Cieraad. Welschen ondersteunde dat initiatief en zette zijn netwerk in het bedrijfsleven en bij overheden in om de ideeën van de kunstenaars mee te realiseren. Het enthousiasme van Welschen sprak mensen aan. Hoewel hij zich niet met de kunstinhoud bemoeide, zorgden zijn bedrijfsmatige inzichten voor een goed fundament onder de projecten. Zo konden, ook dankzij hulp van veel vrijwilligers, grote regionale manifestaties ontstaan waar velen nu nog over praten. De Waan maar ook Rock My Religion zijn daar goede voorbeelden van.

Welschen wordt opgevolgd door Patrick van der Broeck. Hij is dijkgraaf van het Waterschap Limburg en heeft een jarenlange ervaring als bestuurder op gemeentelijk en provinciaal niveau. Hij kent Odapark van dichtbij als inwoner van Venray en voormalig wethouder. "Er liggen nog diverse ambities. De kracht van Odapark is het bieden van een podium voor bekende, maar ook nog onbekende kunstenaars. Dat willen we uitbouwen. Het mooie van Odapark is dat kunst en natuur hier elkaar raken en versterken. Daar zie ik graag muziek als kunstvorm aan toegevoegd. Ook de rol bij kunst in de openbare ruimte wil ik uitbouwen. Verder willen we extra werk maken van het verhaal achter de kunst. Kunst die je aan het denken zet, je op het verkeerde been zet. Als je dat bezoekers kunt laten ontdekken krijgen onze kunstobjecten de zeggingskracht die ze verdienen."

Team
"In het afgelopen jaar heb ik van dichtbij de betrokkenheid van de mensen gezien. Omdat Marijke Cieraad als curator met pensioen is gegaan is er voor het team een nieuwe situatie ontstaan. Tegelijkertijd komen er zo weer andere impulsen en dat is goed. Een organisatie moet zich steeds opnieuw uitvinden. De drive om mooie projecten te doen zit bij iedereen in de vezels, van de grote groep vrijwilligers, ons professionele team tot het bestuur. We bieden genoeg moois, dat heeft Fred Welschen in het verleden met het team laten zien. De uitdaging voor mij zit erin om nog meer mensen aan al het moois in Odapark te binden."

Uit de krant