Afbeelding
Foto: Shelly Boom

Samenscholingsverbod voor Vergeten Driehoek

Algemeen

Burgemeester Gilissen heeft een samenscholingsverbod ingesteld voor het gebied dat in de volksmond bekend staat als de Vergeten Driehoek en voor een gedeelte van de wijk West-Zuid. De maatregel is bedoeld om personen, die zich in dit gebied misdragen, te kunnen aanpakken. Personen die de politie in beeld heeft als ordeverstoorders wordt bovendien in een brief de wacht aangezegd.

Onder misdragen valt het zorgen voor overlast of het verstoren van de orde alsook het intimideren of bedreigen van bewoners, winkeliers of bezoekers in de genoemde gebieden. Het samenscholingsverbod betekent niet dat het verboden is om in groepsverband in het centrum te verblijven. Zolang men zich fatsoenlijk gedraagt, is er niets aan de hand. Op het overtreden van het samenscholingsverbod staat een boete.

Burgemeester Gilissen heeft het samenscholingsverbod afgekondigd na aanhoudende signalen van de Venrayse politie, ondernemers en bewoners over het ordeverstorend gedrag. De gemeente heeft samen met politie en andere veiligheidspartners de afgelopen tijd geprobeerd op andere manieren een einde te maken aan de ordeverstoring, maar dat heeft niet tot het beoogde resultaat geleid. Individuele daders aanwijzen is lastig en bovendien gaat het om typisch groepsgedrag. Hierop heeft de burgemeester na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten om de aanpak te verstevigen. Het uitvaardigen van het samenscholingsverbod is één van de maatregelen. Een andere, minder zichtbare maatregel, is dat de personen, die zich in de afgelopen periode schuldig hebben gemaakt aan het ordeverstorend gedrag, in beeld zijn gebracht. Deze personen ontvangen een brief van de burgemeester, waarin wordt aangekondigd dat er extra op hen gelet wordt.

Het samenscholingsverbod geldt voor de straten, stegen, portieken, portalen en pleinen van de Vergeten Driehoek (zijnde het gebied dat ingesloten wordt door Henseniusstraat-Henseniusplein-Leeuwstraat-Langstraat-Paterslaan) en directe omgeving  (o.a. Gouden Leeuwplein) en een gedeelte van de wijk West-Zuid (Pastoor Wijnhovenpark, Sint Antoniusstraat, Mgr. Verrietstraat, Kruisstraat) voor een periode van drie maanden. Het verbod gaat in op vrijdag 15 juni 2018.

Uit de krant