Afbeelding

Fractieleden SP Venray stappen op uit onvrede over partijtop

Algemeen

Drie van de vier fractieleden van de SP Venray splitsen zich af van de moederpartij. Het gaat om de raadsleden Joep Gielens, Lizzy Bruno en Erica van den Akker. Zij nemen hun zetel mee en gaan als zelfstandige lokale partij in de gemeenteraad van Venray verder.

Ze kunnen zich 'niet verenigingen met de partijcultuur en de ideologische koers van de SP en hebben geen vertrouwen meer in de partij', schrijven ze in een verklaring op Facebook. De reden voor hun afsplitsing is het gebrek aan vertrouwen in het landelijke partijbestuur, het gebrek aan discussie binnen de partij en de gekozen landelijke koers. 'De partij is niet in staat tot enige zelfreflectie, laat staan om noodzakelijke veranderingen in partijcultuur en organisatie door te voeren', aldus de drie. 'We hebben ervaren dat een open en eerlijke discussie binnen de partij niet gevoerd kan worden en dat de cultuur van de partij ziek is'.

Enkele weken geleden stapten vijf Statenleden én gedeputeerde Daan Prevoo ook al op uit onvrede. Volgens hen voerde het landelijke partijbestuur druk uit op het beleid in Limburg.  'Wij hebben begrip voor het vertrek van de Statenleden en de gedeputeerde en vinden dat de partij dit aan zichzelf te wijten heeft', melden  de opgestapte Venrayse SP'ers over dat conflict. 'De reactie van de partij op hun vertrek, waarbij de partij de schuld hiervan eenzijdig bij hen legt, doet geen recht aan wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld'.

De SP-fractie in Venray telt vier raadsleden. Alleen fractievoorzitter Jan Hendriks blijft zitten en krijgt in de raad nu concurrentie van zijn drie oud-fractieleden. Joep Gielens, Lizzy Bruno en Erica van den Akker zeggen hun SP-lidmaatschap op en nemen hun zetel mee.

Uit de krant