Königstiger (opgesteld in het tankmuseum van Saumur). Foto: Oorlogsmuseum Overloon.
Königstiger (opgesteld in het tankmuseum van Saumur). Foto: Oorlogsmuseum Overloon.

Grootste Duitse tank naar Militracks?

Algemeen

Het Oorlogsmuseum Overloon zit volop in de voorbereiding van Militracks. En het museum maakt zich daarbij vooral om één ding erg druk: gaat het lukken om de grootste Duitse tank uit de oorlog naar Overloon te krijgen?

Op 19 en 20 mei vindt voor de negende keer Militracks plaats. De grote blikvanger van het evenement zou de Königstiger moeten zijn. Die bleef in 1944 achter in Noord-Frankrijk. De tank is de grootste die ooit door Hitler-Duitsland in de strijd geworpen is.

Tegenwoordig is dit voertuig eigendom van het tankmuseum in het Franse Saumur. En dat wil de tank speciaal voor Militracks best uitlenen aan Overloon. Dat is volstrekt uniek, want deze tank is Frankrijk sinds de oorlog niet meer uit geweest. En Overloon zou dus de primeur krijgen.

Maar het gevaarte weegt 70 ton en mag niet over de Franse snelweg, ook niet op een dieplader, omdat de Franse overheid schade aan de weg wil voorkomen. En de vraag is nu of het lukt om de tank over achthonderd kilometer aan kleine weggetjes en rotondes naar Nederland te halen. Daarvoor moet in elke Franse provincie een vergunning worden gekregen en dat kost veel tijd.

Inmiddels is de helft van die vergunningen binnen. Maar het blijf nog even spannend of het lukt om ook de overige vergunningen te krijgen. Want over drie weken zou de tank opgeladen moeten worden in Frankrijk om op tijd in Overloon in zijn. Het is nu dus voor de mensen van het Oorlogsmuseum vooral een kwestie van duimen - en heel veel schietgebedjes.

Militracks is zowel op zaterdag 19 mei als op zondag 20 mei open voor het publiek van 9.00 tot 17.00 uur. Bij de toegang tot het evenement is ook de toegang tot het museum inbegrepen. Op de website van Militracks staat een voertuigenlijst van definitief deelnemende voertuigen (http://www.militracks.nl/nl/verwachtevoertuigtypen/) en die wordt nog steeds geactualiseerd. Tickets zijn online te koop via de Militrackswebsite.

Uit de krant