Gedeputeerde Hubert Mackus en wethouder Jan Loonen voor het station in Oostrum.
Gedeputeerde Hubert Mackus en wethouder Jan Loonen voor het station in Oostrum.

Opwaardering voor station

Algemeen

De gemeente Venray heeft, in het verlengde van de opwaardering van de spoorverbinding tussen Nijmegen en Roermond, de wens om haar station en stationsomgeving om te vormen tot een volwaardig knooppunt voor het openbaar vervoer. De provincie onderschrijft die ambitie en verleent daarom een subsidie van 225.000 euro voor de planvorming en het opstellen van een visie. Gedeputeerde Hubert Mackus overhandigde dit bedrag donderdag alvast symbolisch aan wethouder Jan Loonen. 

De provincie Limburg wil de Maaslijn, de spoorverbinding tussen Nijmegen en Roermond, opwaarderen zodat de reizigers op een prettige en betrouwbare manier kunnen worden vervoerd. Vanaf eind 2022 gaan de treinen op dit traject elektrisch rijden. Op termijn wordt het spoor geheel verdubbeld, kan de dienstregeling worden geïntensiveerd en kunnen meer reizigers worden vervoerd. Gedeputeerde Hubert Mackus: "Als provincie willen we de dienstregeling betrouwbaarder maken en het gemak voor de reiziger vergroten."  De gemeente Venray wil het station, het stationsgebouw en de omgeving van het station een kwaliteitsimpuls geven, om daarmee het openbaar vervoer en het reisgemak te verbeteren. Dan gaat het om  een ruimer busstation, uitbreiding van de stallingscapaciteit voor fietsen en parkeerplaatsen voor auto's, opknappen van het stationsgebouw en meer voorzieningen voor de reizigers. Wethouder Jan Loonen: "Een goed functionerend station levert een belangrijke bijdrage voor de economische ontwikkeling en bereikbaarheid van Venray".

De provincie ondersteunt de ambitie van Venray om station en omgeving aan te pakken. De plannen passen binnen de kaders van het provinciale Uitvoeringsprogramma OV-overstappunten 2016-2019. Dit programma zet in op drie speerpunten: het 'naadloos' kunnen overstappen van de ene naar de andere vervoerwijze, een prettig verblijfsklimaat op en rond het station en het gemakkelijk een weg kunnen vinden van en naar het station. Daarom verleent de provincie een subsidie van 225.000 euro voor de planvoorbereiding en het opstellen van een concrete visie op de toekomst van het station. Venray stelt daar een zelfde bedrag tegenover.

Provincie en gemeente werken dit jaar gezamenlijk een visie uit. Bij de uitwerking van de plannen worden ook Arriva, NS, Prorail, omwonenden en omliggende bedrijven en instellingen betrokken. De gemeente Venray wordt de trekker van het project. Zij streeft ernaar om de stationsvisie uiterlijk 1 maart 2019 gereed te hebben. Een aantal maatregelen moet namelijk al gerealiseerd zijn als de treinen (eind 2022) elektrisch gaan rijden.

Uit de krant