Afbeelding

Opnieuw minder Venraynaren in de bijstand

Algemeen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is er een daling te zien in het uitkeringenbestand van Venray. In november van dit jaar werden 898 uitkeringen uitbetaald. In mei 2017 waren dit er nog 938. Dit betekent een daling van veertig uitkeringen in zes maanden tijd.

In 2017 zijn in het totaal 162 uitkeringen toegekend. Daar staat tegenover dat er meer dan 220 uitkeringen met succes opgezegd zijn. Daarmee is de dalende trend die vorig jaar werd ingezet, doorgevoerd. Met name het verder aantrekken van de economie zorgt voor meer lokale werkgelegenheid. Vooral in het laatste kwartaal daalt het uitkeringenbestand in Venray sterker dan het gemiddelde in Nederland. Wethouder Anne Thielen: "Na een jarenlange stijging van het aantal uitkeringen lijkt het tij nu definitief gekeerd. Ook in 2018 willen we hier zoveel mogelijk op doorpakken. We blijven investeren in mensen in een uitkeringspositie zodat iedereen zoveel mogelijk betaald mee kan doen. Dit doen we door middel van een aantal succesvolle projecten. We hebben nu twee jaar ervaring met de pilot Wijkleerbedrijf en met de pilot Arbeidsmatige dagbesteding nieuwe stijl. Beide pilots gaan we structureel aanbieden in Venray."

Bij het Wijkleerbedrijf verrichten studenten allerlei hand- en spandiensten bij minder mobiele of oudere inwoners. Denk aan gezamenlijk boodschappen doen en licht huishoudelijke klussen. Zij kunnen daarmee een diploma op niveau 1 behalen. Bij het wijkleerbedrijf doorlopen momenteel 29 studenten zo'n traject. Het overgrote deel behaalt begin 2018 een niveau 1-diploma en stroomt vervolgens door naar een baan of vervolgonderwijs.

Arbeidsmatige dagbesteding biedt de gemeente aan inwoners die (nog) niet regulier aan de slag kunnen, maar wel willen werken aan hun toekomst en werkervaring willen opdoen. De gemeente kent diverse activiteiten zoals schoonmaken, werken in het groen en het maken van houten producten. Bij de bedrijven die aangesloten zijn bij de pilot arbeidsmatige dagbesteding hebben 52 mensen activiteiten verricht, van wie er inmiddels veertien zijn uitgestroomd naar betaald werk.

Uit de krant