De uitbreiding van de industriehaven in Wanssum kan beginnen.
De uitbreiding van de industriehaven in Wanssum kan beginnen.

'Uitbreiding haven biedt veel kansen'

Algemeen

Met de start van de uitvoering van de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum kan ook de uitbreiding van de industriehaven beginnen. Voor deze klus is de aannemerscombinatie Exclusief Project BV verantwoordelijk. Behalve de uitbreiding van de (container)haven realiseert Exclusief Project rondom de haven een 19,2 hectare groot bedrijventerrein. Binnenkort begint het baggerwerk. 

De bestaande insteekhaven in Wanssum wordt met liefst 400 meter verlengd.  Een eenvoudige mededeling, maar het betekent nogal wat. De uitgebreide haven doorsnijdt de huidige Geijsterseweg. Die wordt dan ook verlegd en sluit via een rotonde aan op de eveneens nog aan te leggen rondweg om Wanssum. Door het westelijk deel van de rondweg al in 2018 aan te leggen, hoeft al het bouwverkeer voor de havenuitbreiding niet door het dorp. Meer haven betekent meer kades en dus meer plaatsen waar schepen kunnen laden en lossen. En daarmee een kans voor bestaande bedrijven om uit te breiden en voor nieuwe bedrijven om een plekje aan het water te bemachtigen. De containerterminal van BCTN is één van de belangrijke spelers in de haven van Wanssum, samen met de veevoerproducenten Agrifirm en Vitelia, betonfabriek Geelen, betonfabriek Holcim en cementleverancier Heemex. 

Jan Loonen, wethouder Economische Zaken van de gemeente Venray en lid van de stuurgroep Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum kan haast niet wachten tot de haven klaar is. Loonen: "De haven van Wanssum vervult nu al een belangrijke logistieke functie in het netwerk van havens langs de Maas in Noord-Limburg. Vanwege de groei van de logistieke bedrijvigheid in de regio Venray zal de overslag van containers blijven stijgen, analoog aan landelijke en wereldwijde verwachtingen. Maar ook voor de bulkoverslag van bedrijven als Agrifirm en Vitelia is de haven van belang. Steeds meer bulkgoederen gaan over water. Dat is goedkoper en haalt veel vrachtwagens van de weg. De uitbreiding van de haven past dan ook uitstekend in de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum: naast bescherming tegen hoogwater, ook economische ontwikkeling en verbetering van de leefbaarheid voor het dorp Wanssum. Het is win-win-win", zegt Jan Loonen.

Uit de krant