Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Lichtjesfeest Divali massaal gevierd

Algemeen

Een miljard mensen van Hindoestaanse afkomst over de hele wereld viert op donderdag 19 oktober (vandaag) het lichtjesfeest Divali. Nishani Linders-Ramkissoon uit Venray houdt deze traditie ook in ere. Samen met haar familie staat het feest in het teken van een gezellig samenzijn.

Divali is een vrolijk Hindoefeest, ook vaker het feest van de duizend lichtjes genoemd. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Dat is ook een van de redenen dat het feest wereldwijd onder Hindoestanen wordt gevierd. "Het is de overwinning van het licht op de duisternis, de liefde tegen haat", verklaart Nishani de achterliggende gedachte van Divali.

Dochter Manisha (9 jaar) gaat symbolisch in een prachtige jurk op de foto. Volgens traditie met lichtjes in de hand om iedereen uit te nodigen het feest mee te vieren. Nishani: "Over de hele wereld nodigen mensen van Hindoestaanse afkomst elkaar uit om samen Divali te vieren. Een uitgebreid feest waarin cadeautjes worden uitgewisseld, heerlijk wordt gegeten en waarin heel veel liefde wordt gedeeld. Omdat het zo'n donkere nacht is branden er lampjes en wordt het feest afgesloten met een vuurwerk."

Lees het complete verhaal in de papieren Peel en Maas van donderdag 19 oktober of in de e-paper.

Uit de krant