Honderden belangstellenden brachten een bezoek aan Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.
Honderden belangstellenden brachten een bezoek aan Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.

Locatie Ooijen-Wanssum goed bezocht tijdens Dag van de Bouw

Algemeen

Zaterdag 20 mei vond de landelijke Dag van de Bouw plaats. Waar je normaal een bouwlocatie niet mag betreden zonder veiligheidsschoenen en een helm, werd zaterdag voor jong en oud een uitzondering gemaakt. Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum toonde belangstellenden afgelopen zaterdag een kijkje achter de schermen van het kantoor van Mooder Maas, de aannemer van het project, en in de uiterwaarde bij Broekhuizenvorst.

In de kantoorlocatie van Mooder Maas konden bezoekers buiten een groot stuk oerijzer aanschouwen en de twee meter hoge proefstukken voor de betonwanden gemaakt door Geelen Beton. Binnen hingen kaarten van het project en lagen allerlei vondsten uit het gebied tentoongesteld. De emmers klei mochten op veel belangstelling rekenen. Vier verschillende soorten klei mochten gevoeld worden, waarbij duidelijk werd welke klei het geschikt is dijkenbouw en welke klei minder geschikt. De filmpjes die daarnaast getoond werden gaven een verduidelijking van het testen van de klei in de golfgoot van Hannover. De locatie in Wanssum is door zo'n 120 belangstellenden bezocht.

Op de locatie bij Broekhuizenvorst zijn ruim 200 gasten ontvangen. In het weiland was een parcours uitgezet waarbij bezoekers langs verschillende standjes liepen en daar allerlei informatie over (voorbereidende) werkzaamheden konden ontvangen. Bezoekers kregen achtereenvolgens informatie over veiligheid, het opsporen van explosieven, archeologische werkzaamheden, ecologie en landmetingen. Veel bezoekers zijn daarnaast ook zelf aan de slag gegaan. Zo mochten zij grond afspeuren naar metaal waarbij een flink aantal hoefijzers gevonden zijn. Ook konden scherven van aardewerkenpotten uit de ijzertijd gevonden worden, die in een afgesloten zakje meegenomen mochten worden. De gevonden oven uit de vroege middeleeuwen kreeg veel belangstelling waarbij archeologen trots vertelden over wat zij hieruit konden afleiden en wat er nog meer gevonden is op locatie.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag. Volgende jaar, als de grote werkzaamheden gestart zijn, doet Mooder Maas weer mee met de Dag van de Bouw.

Uit de krant