Een welkomstbloemetje namens de dorpsraad en de werkgroep Welkom vluchtelingen in Venray.
Een welkomstbloemetje namens de dorpsraad en de werkgroep Welkom vluchtelingen in Venray.

Welkomstbloemetje voor vluchtelingen

Venray Dossier: Komst AZC Roekenbosch

De eerste veertig bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Blitterswijck zijn vrijdag gearriveerd. Ze werden bij aankomst onder meer hartelijk welkom geheten door leden van de dorpsraad en de werkgroep Welkom vluchtelingen in Venray.

De eerste vluchtelingen kwamen rond 14.00 uur met eigen vervoer naar het azc, aan het eind van de middag arriveerde per bus een groep van zo'n 40 asielzoekers. De komende weken komen in fases geleidelijk steeds meer vluchtelingen naar het azc bij het voormalige vakantiepark Het Roekenbosch,  tot een maximum van 450 personen eind juli. De afgelopen weken werd de komst van de eerste vluchtelingen naar het azc een paar keer uitgesteld, omdat het gezondheidscentrum nog niet gereed was. De mensen die vrijdag drie uur later dan gepland arriveerden, vooral gezinnen uit Syrië en Irak, ontvingen direct na aankomst een welkomstbloemetje. Die geste werd dankbaar en soms tot tranen geroerd door ze aangenomen. 

Op het park zijn ook kantoren voor het COA en Vluchtelingenwerk Nederland en leslokalen ingericht. Het voormalige zwembad  is omgetoverd tot recreatieruimte voor de vluchtelingen, die de komende weken druppelsgewijs arriveren en hun intrek nemen in een van de huisjes. Ze verblijven tijdelijk in het opvangcentrum tot over hun asielaanvraag is beslist.  

Vrijdagavond een verslag op Peel en Maas TV. Foto's Ron Koenen.








Uit de krant