Afbeelding
Foto: Pixels
Ingezonden mededeling

Nieuwe aanpak voor hardnekkige huidaandoening

Algemeen

Rosacea, die vervelende huidaandoening met rode vlekken en spataderen op het gezicht, is veel meer dan een cosmetisch probleem. Jarenlang werd het onderschat en behandeld met een likje verf, zo leek het wel. Maar die rode wangen en puistjes blijken een signaal van diepere kwesties die vragen om een holistische aanpak. 

Luisteren naar wat je huid je vertelt 

In het verleden probeerden we rosacea vooral te onderdrukken van de buitenkant met allerlei crèmepjes en pilletjes. Maar stel je eens voor dat je huid je eigenlijk al die tijd iets heeft willen vertellen, recente ontdekkingen suggereren een link tussen rosacea en een uit balans geraakte darmflora. Die miljarden bacteriën in onze ingewanden spelen een cruciale rol voor ons afweersysteem. Raken ze ontregeld, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor organen als de huid. 

Opvallend genoeg zien experts ook een duidelijke verbintenis tussen rosacea en auto-immuunaandoeningen. Alsof het lichaam de eigen huid aanziet als indringer en aanvalt! Dat gebeurt vaak wanneer er een overschot is aan darmflora (SIBO). Geen wonder dat deskundigen steeds vaker pleiten voor een aanpak van binnenuit door de darmgezondheid centraal te stellen. 

De kleine, ongeziene bondgenoot van rosacea 

Maar er is nóg een partij betrokken bij deze strijd de demodex mijt. Dat microscopische beestje huist op ieders huid, meestal zonder al te veel narigheid. Bij rozaceapatiënten lijkt echter een ware explosie plaats te vinden! De ontlasting en resten van deze kleintjes kunnen ontstekingen veroorzaken die de problemen erger maken. Een compleet onzichtbaar legertje dat de toestand verergert. 

Nieuwe hoop voor de gevoelige huid 

Om rosacea effectief aan te pakken, moeten we op meerdere fronten beginnen. Allereerst het bevorderen van een gezonde darmflora en een sterk immuunsysteem van binnenuit, bijvoorbeeld via gezonde voeding en een uitgekiende levensstijl. Maar ook het uitschakelen van de ongewenste demodex-mijten van buitenaf. 

Gelukkig is er op dat laatste vlak goed nieuws. Niet alleen retinol maar ook innovatieve, stabiele retinoïden bieden nieuwe hoop voor de gekwelde huid. Deze afgeleide van vitamine A kalmeert en herstelt de gevoelige huid zonder die, in tegenstelling tot het sterkere retinol, nóg meer te irriteren. Een zachte maar bijzonder effectieve oplossing! 

Tijd voor een complete lifestyle reset 

Rosacea vraagt kortom om een complete levensstijlverandering. Naast de juiste medicatie en uitgekiende huidverzorging, zijn gezonde voeding, stressniveau en een optimale darmgezondheid van cruciaal belang. Deze factoren bepalen immers voor een groot deel de signalen die ons lichaam uitzendt via de huid. 

De strijd tegen rosacea is er een van de lange adem. Maar dankzij nieuwe inzichten over het belang van een gezond darmmicrobioom en ongewenste huisgenoten als de demodex mijt, gloort er eindelijk hoop aan de horizon voor miljoenen patiënten wereldwijd. Een aanpak van binnenuit lijkt de sleutel om deze hardnekkige, vaak onderschatte kwaal voorgoed te overwinnen. 

Uit de krant