Afbeelding
Foto: Pexels
Ingezonden mededeling

Hoe zorg je dat je de kosten van een jurist kunt betalen?

Algemeen

Het kan je zomaar gebeuren: je komt in een juridisch conflict terecht. Het kan zijn dat je een verschil van opvatting hebt met je werkgever, of dat je huisbaas met plannen komt die tegen jouw rechten ingaan. Ook kun je als ondernemer te maken krijgen met klanten die geen genoegen nemen met je werk of diensten, wellicht heb je een ongeluk gehad met je auto en blijft de tegenpartij in gebreke. Wat de reden ook moge zijn, het is verstandig om in zulke gevallen een jurist in de arm te kunnen nemen. Veel mensen vrezen de kosten die ze voor een jurist moeten betalen. Vandaar dat we je graag laten zien hoe je deze kosten in de hand houdt. Je kunt een rechtsbijstandsverzekering afsluiten zodat je weet waar je aan toe bent. 

Een verzekering voor professionele rechtsbijstand 

Misschien denk je, waarom zou ik nu al een verzekering afsluiten voor een probleem waarvan ik nog niet eens weet of het mij ooit zal overkomen? Dat is een logische gedachte. Je hoeft je niet te verzekeren wanneer je vrijwel zeker weet dat je geen juridische hulp nodig hebt. Maar mocht het toch een keer nodig zijn, dan is het nog altijd niet nodig om een langlopende verzekering af te sluiten. Je kunt namelijk ook gebruikmaken van rechtshulp on demand. Dat is rechtshulp wanneer jij het nodig hebt. Het idee is heel simpel: zodra je juridische hulp nodig hebt, kun je naar de site van Univé gaan. Hier kun je een aantal vragen beantwoorden over je situatie. Vervolgens krijg je te zien welke jurist je kan helpen en voor welk bedrag. Dit is het totale bedrag zodat je gelijk weet waar je aan toe bent. Je kunt vervolgens gelijk in contact treden met de specialist. Zorg ervoor dat je de stukken bij de hand hebt die betrekking hebben op je probleem. Je jurist kan dan snel aan de slag gaan. 

Wat mag je precies van de jurist verwachten? 

Als je jurist eenmaal alle stukken heeft ontvangen, dan gaat deze kijken welke rechten in jouw situatie gelden. Vervolgens zal de specialist kijken wat nodig is om deze rechten op te eisen. Het kan zijn dat jullie samen een brief opstellen voor de tegenpartij waarin de zaak uitgelegd wordt en waarin de eis kenbaar wordt gemaakt. Soms is het beter om de zaak niet per brief af te handelen, maar om in gesprek te gaan met de tegenpartij. Je kunt dan zelf het woord voeren, maar je kunt dit ook overlaten aan de jurist. Meestal wordt er op deze manier wel een oplossing gevonden. Mocht dit echter niet lukken, dan kun je altijd een volgende stap zetten en de zaak voorleggen aan de rechter. Ook nu kan je jurist je weer helpen. Hij kan de stukken voor je voorbereiden en de zaak voor je voeren. Zo heb jij er zo weinig mogelijk werk van zonder dat dat ten koste gaat van het proces. Kijk dus even op de site van je verzekeraar om te zien of deze eenmalige verzekering interessant voor je is. 

Wil je toch een doorlopende verzekering afsluiten? 

Wie eenmaal ervaren heeft wat een jurist voor je kan doen, wil graag vaker gebruikmaken van deze expertise. In dat geval kun je alsnog besluiten om een doorlopende rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dit kun je eenvoudig regelen via de site van je verzekeraar. Je kunt daar je polis berekenen en aangeven voor welk gebied je graag hulp wilt kunnen inschakelen. Je kunt ook kiezen voor het basispakket dat hulp biedt voor de meest voorkomende geschillen. Heb je de perfecte polis gevonden, sluit hem dan gelijk af. 

Uit de krant