Nooit Gedacht in Merselo neemt deel aan de Nationale Molendagen.
Nooit Gedacht in Merselo neemt deel aan de Nationale Molendagen. Foto: Henk Lammen

Molendagen in Merselo

Algemeen Cultuur en Uitgaan Merselo Regio Werk en Economie Wonen en Leven

De door wind aangedreven belt-graanmolen Nooit Gedacht in Merselo neemt op zaterdag 11 en zondag 12 mei deel aan de Nationale Molendagen, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen dat weekend hun deuren om bezoek te ontvangen. De molen in Merselo is te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur.


Iedere molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Dat vertellen molenaars maar al te graag. De molenaars nemen de bezoekers mee in de indrukwekkende techniek en werking van de molen. Maar ook vertellen zij over de geschiedenis vanaf de bouw in 1867. Over de rol van de molen voor de boeren in de omgeving door de jaren heen, over de functie in oorlogstijd en over de innige relatie met weer en wind.

Er is ook documentatie beschikbaar in de vorm van het boek Leven van de Wind (2010). Behalve de verhalen, de geuren en de geluiden hebben de molenaars nog meer in petto voor de bezoekers. Zij kunnen lekkernijen proeven die gebakken zijn van granen die door molenstenen gemalen zijn. Er is een ruim assortiment meel te koop voor de thuisbakkers en voor alle kinderen ligt er een leuk cadeautje klaar. Voor hen zijn er poffertjes en ze mogen helpen bij het bakken. Om de sfeer uit vervlogen tijden terug te halen, laat een klompenmaker dit oude ambacht zien.

Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand is de molen in Merselo geopend, maar ook bij speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentdagen en de Limburgse Molendag kunnen bezoekers binnenlopen. Voor groepsrondleidingen, ook op andere tijden, moeten afspraken gemaakt worden. Iedereen die de molen bezoekt kan rekenen op spontane gesprekken in een goede sfeer. Rondom de molen is een de tuin met vergeten groenten en fruit. Zowel beneden in de molen als op het terras achter de molen zijn zitjes.

De vrijwilligers zorgen voor eenvoudige drankjes en hapjes.

Uit de krant