Afbeelding
Foto: Rikus ten Brucke

Omwonende laakt besloten info-avond

Algemeen Venray

Bij de raadsinformatieavond van donderdag 22 februari met als thema Ontwikkelingen Loobeekdal zijn enkele belanghebbenden niet welkom. Zoals  Rob Langohr, woonachtig is in het gebied. Evenals enkele buren ondervindt zijn woning in toenemende schade vanwege ‘die ontwikkelingen’. Volgens Langohr wordt met twee maten gemeten. 

Door Henk Baltussen

In een uitgebreide brief aan de gemeenteraad maakt hij zijn misnoegen kenbaar. Tevens stelt hij vele vragen die hij tijdens deze informatie-avond had willen stellen. “Ik hoop dat de raadsleden deze vragen voor mij willen stellen. Ik ging ervan uit dat ik als belanghebbende mijn verhaal kon doen, nadere informatie zou krijgen. Andere betrokkenen zijn wel welkom.” Waterschap Limburg, dat in het gebied zonder vergunningen ontgrondingen uitvoerde, is wel uitgenodigd om aan te schuiven. Langohr: “Dit getuigt niet van de transparantie en openheid die de overheden in Nederland voor ogen hebben.” Navraag van deze krant bij de gemeente leert dat de raadsavond inderdaad alleen voor raads- en commissieleden is, aldus een woordvoerder. “Deze is niet openbaar voor externen (inclusief pers), tenzij zij worden uitgenodigd. In dit geval is het waterschap gevraagd om een actieve bijdrage te leveren aan de informatieavond.”

Langohr wil onder andere weten waarom te laat is ingegrepen bij de reconstructie van het Loobeekdal, waarin de gemeente zich niet hield aan wettelijke termijnen en handhavingsverzoeken op verkeerde gronden zijn afgegeven. “Ons leven staat op zijn kop, onze woning en de natuur om ons heen zijn verwoest. Er moet daarom een persoon worden aangesteld die centraal de regie overneemt en ook de verantwoordelijkheid neemt namens alle overheden.” Ook voor het waterschap heeft Langohr tal van vragen. “De herinrichting van het Loobeekdal is een compleet fiasco geworden en zal nog vele jaren enorme kosten met zich meebrengen voor ons, de andere bewoners rondom de Endepoel en de Venrayse gemeenschap. Herstel alles in de oorspronkelijke staat.”                                                   

Uit de krant